Kategorije
audio

Oglasimo ŽeNSki muzej

Dragi prijatelji, kampanja prikupljanja sredstava za ozvučavanje digitalne platforme ŽeNSki muzej uspešno je završena!Hvala svim donatorima koji su omogućili realizaciju ovog projekta i tako postali njegov deo:Oftamološka bolnica Eliksir, Futura publikacije, lične donacije Olivere Ćurčić, Veronike Mitro, Maše Mimice, Svjetlane Timotić, Jelene Ognjanović, Tatjane Lekić, Valentine Vuković, Tanje Ignjatovič, Milene Dragičević Šešić i svim anonimnim donatorima.Takođe, i svima onima koji su učestvovali u promociji kampanje: Mikser, Vojvodina ICT cluster, BeFem, Femix, časopis Marie Claire, RTV Vojvodina, Inkluzivna galerija, Iz kruga Vojvodine-portal o invalidnosti, fondacija Catalyst….Čujemo se uskoro!

Specijalna oftamološka bolnica Eliksir - logotip

Kampanja

Omogućimo da virtuelni ŽenNSki muzej, prvi ženski muzej u Srbiji, ozvučavanjem veb stranice Text to speech tehnologijom (TTS) postane dostupan za sve!

ŽeNSki muzej je deo Međunarodne mreže ženskih muzeja IAWM a ugradnjom govornih tehnologija postao bi prvi muzej u Srbiji i regionu sa ovakvom vrstom alata pristupačnosti.

Ugradnjom govornih tehnologija virtuelni ženski muzej postao bi pristupačan pre svega za slepe i slabovide osobe, ali i za druge ugrožene grupe koje imaju problema sa samostalnim čitanjem, kao što su osobe sa  cerebralnom i dečjom paralizom, osobe sa disleksijom, osobe obolele od multipla skleroze i autistične osobe koje često nisu u mogućnosti  same da čitaju.

Takođe, veliki broj starijih ljudi radije presluša tekstove nego da zamara oči čitajući. Konačno, ozvučeni muzej omogućio bi novi način korišćenja za širu publiku, kao neka vrsta audio/radio platforme za slušanje uz obavljanje nekog drugog manulenog posla, u šetnji, tokom rekreacije….

Na ovaj način činimo i da marginalizovana ženska kultura bude prisutnija u javnom prostoru.

Sam proces ozvučavanja realizovao bi se kroz saradnju sa inovativnim preduzećem AlfaNum koje okupljajući tim eksperata nastoji da svet savremenih govornih tehnologija, koje su inicijalno bile namenjene slepima i slabovidima, približi širokom krugu korisnika. TTS je sistem za sintezu govora na osnovu teksta sa ugrađenim elementima prirodne intonacije i važi za najbolji sintetizator u regionu.

Digitalna platforma ŽeNSki muzej je projekat Saveza feminističkih organizacija „(Re)konekcija“. Savez se bavi istraživanjem, predstavljanjem i digitalizacijom ženskog kulturnog nasleđa, kao i promovisanjem i afirmacijom savremene umetničke, teorijske i aktivističke ženske scene. U okviru ovih projektnih celina razvijaju se različiti produkcijski formati kao što je digitalna platforma, konferencije i paneli, izložbe i izdavačka delatnost.

SFO „Rekonekcija“ je do sada objavila šest knjiga posvećenih lokalnoj i regionalnoj ženskoj književnosti, objavila tri kompakt diska novosadskih kompozitorki, realizovala konferencije i izložbe na kojima su predstavljene teoretičarke, kustoskinje, umetnice iz Srbije i sa  međunarodne scene.

Našu kampanju možete podržati uplatom na platformi donacije.rs ili direktnom uplatom na račun organizacije. Uplatnicu za donacije na dinarski račun možete popuniti na sledeći način:

BUDŽET

→ Inicijalna tehnička podrška i godišnja pretplata korišćenja servera za 12 meseci: 12 x 12.500,00 = 150.000 RSD

→ Integracija TTS tehnologije za sintezu govora (po računu) = 150.000 RSD

UKUPNO: 300.000 RSD